30 Ocak 2013 Çarşamba

Balkabaklı Pasta

Bu mevsimin en yararlı ve lezzetli sebzelerinden balkabağı  faydaları ise saymakla bitmiyor.

1800 yıl önce yaşamış olan Bergamalı ünlü hekim Galen ve 800 yıl önce yaşamış olan Buharalı ünlü Türk hekimi İbni Sina, balkabağının şifa veren özelliklerini kitaplarında pek çok kez anlatmışlardı.
İbni Sina bu mucizevi sebzeyi özellikle Kanser hastalarına önermiştir.
Balkabağının en önemli özelliği; çok yüksek miktarlarda beta karoten içermesidir. Karoten, cildimizi ve ağzımızdan anüse kadar tüm beden boşluklarını döşeyen yüzey dokunun kendini yenilemesi, onarması için gerekli bir vitamindir.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak için de beta karoten gereklidir. Çünkü bağışıklık sistemimiz bizi hem mikrobik hastalıklardan hem de kanserden koruyan en önemli savunma sistemidir.
Turuncu renkli bu sebze Mineral bakımından da oldukça zengindir. Balkabağı; Demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve Magnezyum içermektedir.. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Demir içermesi nedeni ile kansızlığı önler.

BALKABAĞI KANDAKİ YAĞ ORANINI DÜŞÜRÜR
Balkabağı, bilinen en güçlü antioksidanların bir çoğunu bir arada içermektedir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, antioksidanlar vücudumuzun ‘paslanmasını' önleyici Maddelerdir. Bir çok kronik dejeneratif hastalığa, Alzheimer'a, erken yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucudur.
İçeriğindeki yüksek doz beta karotene bağlı görme keskinliğini artırıcı etkisinin, Alzheimer'dan koruyucu etkileri ile birleşmesi bu sebzeyi bilgisayar başında uzun süre çalışanlar için de bir kurtarıcı haline getiriyor. Hem göz, hem de beyin sağlığı için mükemmel bir besindir.
Şeker içermesine rağmen kalorisi çok yüksek değil, ılımlı miktarda şeker hastaları bile tüketebilir.
Bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün, kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardım eder.
Bu lifler bağırsaklarda Su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar.
Hem bu etkisi hem de toksin emici etkisiyle balkabağı mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu kalkan oluşturur. Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo koolünde de önemi büyüktür. Kabızlık ve Hemoroid sorunu olanlar için de mükemmel bir sebzedir.
Bu harika sebzeyi, çorba, tatlı, pasta, kek, muhallebi ve reçel olarak tüketebilirsiniz.

 Balkabağını sevmeyen çocuklar için ise balkabağı pastası en güzel kurtarıcıdır. haydi buyrun bakalım tarife :)


Malzemeler
  • 1 adet hazır pandispanya keki
  • 1 kg kabak
  • 1,5 bardak toz şeker
  • 2 paket krem şanti
  • ceviz
  • 2 bardak süt
  • Tarçın
  • Renkli pasta süsü
Balkabağını temizleyip küçük küçük doğrayın, tencereye alarak üzerine toz şekeri dökün. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayana dek pişirin. İçine isteğinize göre tarçında ilave edebilirsiniz. Pişen kabakların suyunu süzüp çatalla ezerek püre haline getirin, ılınmaya bırakın.
Pasta kekini kabağın suyuyla ıslatın bolca  kabak püresini üzerine yayın ve bolca ceviz ilave edin.
Kekin diğer katını da kabağın suyuyla  ıslatın  ve birazda kabak püresi onun üzerine yayın ve pürenin üstüne kapatın.
Diğer tarafda 2 paket  Krem şantiyi 1,5  bardak soğuk süt ile hazırladıktan sonra kekin üzerine yayın ve hertarafına sürün. geri kalanınıda sıkma torbasına doldurun, pastanızın üzerine sıkın. Ben üzerine biraz daha balkabağı koyup kenarlarını süsledim Siz dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. En son üzerine renkli pasta süslerini  serpin. Pastanızı buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz...

1 yorum:

  1. balkabağıyla nefis bir pasta olmuş.
    ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil